Påske er den viktigste høytiden, og vi feirer at Jesus døde og sto opp for oss. Nåden som vi kan ta imot gratis, var dyrekjøpt for Jesus som måtte dø på korset. I bibelfortellingen om hva som skjedde i påsken, møter vi mange ulike mennesker og presenteres for mange ulike følelser. Vi møter forhåpninger, skuffelser, samhold, svik og sorg - og ikke minst kjærlighet.
Påskefortellingen er spennende, gripende og oppbyggende, og det anbefales både å lese i Bibelen og å snakke med noen om det du leser. Til dette kan både leseplaner, filmer og podkaster være til god støtte. Bibelselskapet (Bibel.no) har leseplaner i forskjellige lengder og for forskjellige aldersgrupper, og bibelleseplaner for påsken kan du finne ved å trykke på denne lenken.
Glem ikke barna når dere leser og snakker om påsken. Også for barna handler påske om noe annet enn påskehare, påskeegg og påskeferie. Her er tre tips fra IKO-rådgiver Asbjørn G. Håkonseth om formidling av påskefortellingen til barn.:
1.
Ikke overforenkle! Det er fristende å oppsummere eller referere fortellingen merkedag for merkedag, og å fare raskt over de mest dramatiske og grusomme delene av lidelsesfortellingen. Da får ikke fortellingen bety noe for barna. Men ta utfordringen med å gå inn i dramatikken sammen. La den berøre deg slik at den også kan berøre barna.
2.
Undrende spørsmål. Når barna stiller spørsmål om fortellingen, dramatikken, urettferdigheten i lidelsen og det utrolige i oppstandelsen, er det ikke nødvendigvis for at du skal finne et svar som stiller nysgjerrigheten. Tør å gå inn i spørsmålene deres med en undrende og filosofisk tilnærming, slik at dere kan filosofere sammen. Barnas spørsmål kan gjerne være en invitasjon til å gi et tema mer oppmerksomhet sammen.
3.
Illustrasjoner. Finn bøker og barnebibler med fine, gode illustrasjoner. Les illustrasjonene sammen, og snakk om hva dere ser. Hvordan kan du se at de som står ved siden av korset er triste? Hvordan kan du se at Tomas blir overrasket når han forstår at Jesus lever?